ศาสตราจารย์เกียรติคุณ ดร.จริงแท้ ศิริพานิช
Prof. Prof.Dr. Jingtair Siriphanich
รหัสอาจารย์ที่ปรึกษา :: A3705

การศึกษา

    Ph.D. (Plant Physiology), University of California Davis, USA
    วท.บ.(เกษตรศาสตร์) เกียรตินิยมเหรียญทอง, มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
    วท.ม.(เกษตรศาสตร์),มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์

ตำแหน่งวิชาการ

    ศาสตราจารย์ Professor

สายงาน

    สรีรวิทยาหลังการเก็บเกี่ยว Postharvest physiology

ความเชี่ยวชาญและสนใจ

  1. สรีรวิทยาและเทคโนโลยีหลังเก็บเกี่ยว

email : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
โทรศัพท์ 0-3435-1889, ภายใน 3385 ต่อ 125
โทรสาร 0-3435-1889

ตำรา/บทความวิชาการ/เอกสารประกอบการสอน

1. J. Siriphanich, P. Saradhuldhat, T. Romphophak, K. Krisanapook, S. Pathaveerat and S. Tongchitpakdee. 2011. Coconut (Cocos nucifera L.). Postharvest Biology and Technology of Tropical and Subtropical Fruits: Volume 3 Coconut to Mango

2. J. Siriphanich. 2011. Durian (Duiro zibethinus Merr.). Postharvest Biology and Technology of Tropical and Subtropical Fruits: Volume 3. Coconut to Mango 

3. A. Hassan, Z. Othman and J. Siriphanich. 2011. Pineapple (Ananas comosus L. Merr.). Postharvest Biology and Technology of Tropical and Subtropical Fruits: Volume 4 Mangosteen to White Sapote

4. จริงแท้ ศิริพานิช. 2549. การวายของพืช .

5. จริงแท้ ศิริพานิช. 2546. ทุเรียนอ่อน-เมาไม่ขับ คนละเรื่องเดียวกัน. ใน นานาสาระสำหรับประชาชน ชมรมผู้รับพระราชทานทุนมูลนิธิอานันทมหิดล . โรงพิมพ์กรุงเทพฯ (1984). หน้า 101-104.

6. จริงแท้ ศิริพานิช. 2545. การจัดการหลังการเก็บเกี่ยวผักและผลไม้. ใน สารานุกรมไทยสำหรับเยาวชน เล่ม 26. หน้า 169-199.

7. จริงแท้ ศิริพานิช . 2544. สรีรวิทยาและเทคโนโลยีหลังการเก็บเกี่ยวผักและผลไม้ . (พิมพ์ครั้งที่ 4) . 396 หน้า

8. จริงแท้ ศิริพานิช และธีรนุต ร่มโพธิ์ภักดิ์. 2543. การจัดการหลังการเก็บเกี่ยวผักและผลไม้. โรงพิมพ์ศูนย์ส่งเสริมและฝึกอบรมการเกษตรแห่งชาติ กำแพงแสน. 89 หน้า.

 

งานวิจัย

1. ปาริสา สงฆ์พราหม ธนวัฒน์ ณัฐพูลวัฒน์ เจริญ ขุนพรม ยศพล ผลาพล และ จริงแท้  ศิริพานิช. 2559. การส่งออกลองกองไปจีนทางเรือจาเป็นต้องลดอุณหภูมิก่อนการขนส่ง. วารสารพืชศาสตร์สงขลา นครินทร์ 3 (พิเศษ I): M07/1-6.

2.ภัคธร ลาภบริบูรณ์  ยศพล ผลาพล  เจริญ ขุนพรหม และ จริงแท้ ศิริพานิช. 2558. การศึกษาวิธีการปฏิบัติ ต่อผลลองกองเพื่อการส่งออก. วารสารวิทยาศาสตร์เกษตร 46 (พิเศษ 1): 51-62.

3.Kriengkrai, M., V. Luckanatinvong, Bo Zhang, K. Chen and J. Siriphanich. 2019. Off-flavor caused by cold storage is related to induced activity of LOX and HPL in young coconut fruit. LWT-Food Science and Technology. 114: 108329. (Impact factor: 3.71)

4.Taesakul, P., W. Imsabai and J. Siriphanich. 2018. Fruit drop at the junction between the calyx and fruit of longkong (Lansium domesticum Corr.) does not depend on ethylene or the induction of cell wall degrading enzymes. Postharvest Biology and Technology. 144:77-85. (Impact factor: 3.92)

5.Siriphanich, J., Y. Palapol, P. Labboriboon, P. Songpram, P. Taesakul, O. Pluemjit, P. Roonpraphan, J. Khunprom and T. Nattapoonwat.  2018. Factors affecting quality of Lansium domesticum to be exported from Thailand to China. Acta Hort. 1201:153-160.

6.Luckanatinvong,V., Siriphanich, J. 2018. Effect of cross- and self-pollination on 2-acetyl-1-pyroline content and other fruit characteristics of aromatic coconut (Cocos nucifera Linn.). Acta Horticulturae. 1208: 429-436.

7.Luckanatinvong, V., S. Mahatheeranont, and J. Siriphanich. 2018. Variation in the aromatic nature of Nam-Hom coconut depends on the presence and contents of 2-acetyl-1-pyrroline. Scientia Horticulturae 233: 277-282.

8.Meethaworn, K. and J. Siriphanich. 2017. Volatiles and enzymes involved in off-flavor development in trimmed young coconut water during low temperature storage. Acta Hort. 1178: 105-110.

9.Saengmanee, P., P. Burns, T. Chaisan, K. Thaipong and J. Siriphanich. 2017. Genetic diversity of genes involved in the carotenoid pathway of Carica papaya L. and their expression during fruit ripening. Journal of Plant Biochemistry and Biotechnology DOI 10.1007/s13562-017-0419-5.

10.Pluemjit, O. and J. Siriphanich. 2016. Postharvest abscission in longkong (Lansium domesticum Corr.) is related to ethylene from fungal growth on the fruit. Acta Horticulturae 1129: 99-104.

11.Nukuntornprakit, O., K. Chanjirakul, W. G. van Doorn and J. Siriphanich. 2015. Chilling injury in pineapple fruit: Fatty acid composition and antioxidant metabolism. Postharvest Biology and Technology 99: 20-26.

12.Siriphanich, J., P. Taesakul and W. G. van Doorn. 2015. Two abscission zones proximal to Lansium domesticum fruit: one more sensitive to exogenous ethylene than the other. Frontiers in Plant 6: 1-10.

13.Meethaworn, K. and J. Siriphanich. 2015. Postharvest behavior during storage of young coconut (Cocos nucifera L.) at different temperatures. Acta Horticulturae 1091: 125-131.

14.Narachai, P., T. Whangsom, T. Gomolpis and J. Siriphanich. 2015. Postharvest biology and storage of Burmese grapes (Baccaurea ramiflora Lour. ‘Reinthong’). Acta Horticulturae 1088: 91-95.

15.Pannasee, S., O. Pluemjit and J. Siriphanich. 2015. Effect of ethyl formate, carbon dioxide and 1-methylcyclopropene. Acta Horticulturae 1088: 325-328.

16.Siriphanich, J. and K. Meethaworn. 2015. Postharvest behavior during storage of young coconut (Cocos nucifera L.) at different temperatures. Acta Horticulturae 1091: 125 -131.